Bloemenzee op rolletjes

in beeld

 

Wie in het bloementransport werkt, moet flexibel zijn. En dat is Martijn Hilbink. Hij rijdt sinds acht jaar voor Faber Bloementransport in Eelde. “Het werk gaat 24 uur door.” Wie flexibel werkt, wil ook dat het gemakkelijk gaat. Martijn is daarom blij met de ‘Deentjes’ waar hij mee werkt: soepel rijdende Deense rolcontainers.

Martijn Hilbink 🛞 is 38 jaar 🛞 woont in Assen 🛞 werkte 12 jaar in de distributie 🛞
werkt 8 jaar bij Faber Bloementransport in Eelde

 

Martijn Hilbink doet de bbl-opleiding beroepsgoederen­vervoer en rijdt daarna twaalf jaar voor Lekkerland, Distributiecentrum Meppel. “Ik leverde levensmiddelen aan onder meer tankstations en de HEMA. Die rolcontainers wogen vaak meer dan 200 kilo. Bij tankstations en winkels heb je vaak te maken met stoeprandjes, heuveltjes en andere obstakels. Fysiek is het zwaar werk. Dan liep ik te sjorren aan die karren en moest ik ze ook afstapelen. Ik kreeg last van mijn rug.”

Martijn solliciteert acht jaar geleden bij Faber en wordt aangenomen. Hier is het werk veel minder belastend, vertelt hij. Niet voor niets hebben Royal FloraHolland en Faber Bloementransport de intentieverklaring ‘Veilig werken met rolcontainers en Deense karren’ ondertekend.

Hij werkt met goed rollend materiaal. “Dat is belangrijk in dit werk. Bij tuincentra en supermarkten zijn er ook minder obstakels. Dat maakt het werk een stuk lichter.” Met al zijn ervaring is Martijn ook mentorchauffeur. Hij leert nieuwe chauffeurs hoe ze om moeten gaan met rollend materiaal, hoe ze het vast moeten zetten in de trailer en hoe ze de karren het best kunnen lossen.

Bij Faber mogen chauffeurs hun auto zelf pimpen. Martijn rijdt in een Volvo FH Aero en heeft op de voorruit drie naambordjes met daarop de namen van zijn kinderen. Op de zijkanten van de wagen prijkt een sticker met de Strelitzia, een paradijsvogelbloem. “Mijn vrouw Sanne heeft die bloem als tattoo. Verder heb ik mijn cabine verfraaid met gordijntjes, een tunnelhoes, een bedplaat en vlaggen van Rammstein en ACDC. Ik hou wel van stevige muziek.”

 


Het familiebedrijf Faber Bloementransport is gespecialiseerd in het transport van bloemen, planten en overige sierteeltproducten in Nederland en Noord-Duitsland. De sierteeltvervoerder rijdt dagelijks van en naar alle vestigingen van Royal FloraHolland in Nederland, veiling Rhein-Maas in Herongen en naar bloemenveiling Plantion in Ede. Faber Bloementransport heeft twintig vrachtwagen- combinaties en ruim vijftig medewerkers.

07.30 uur

Start van de werkdag

Het terrein van Faber Bloementransport ligt pal achter Royal FloraHolland, de bloemenveiling in Eelde. Op het terrein staat de wagen van Martijn Hilbink. Zijn trailer is vannacht door een collega van de nachtploeg voorgeladen met violen, perkgoed, en planten. Ook Martijn heeft vanochtend een paar Deense karren met planten geladen. “Het werken met rolcontainers en Deense karren doe ik al twintig jaar.”

Op kantoor maakt Martijn een praatje met Theun Faber, de commercieel directeur. Theun vraagt of Martijn koffie wil. “Theun, weet je het nu nog niet? Ik drink geen koffie.” Martijn vindt het fijn om voor het familiebedrijf te werken. “De lijntjes zijn kort en alles is bespreekbaar. Als ik iets wil bespreken, kan ik zo op Theun, Jan Wybren of Anneke afstappen.”

07.45 uur

Onderweg

De eerste rit gaat naar Leeuwarden. Onderweg vertelt Martijn dat hij eerst zes jaar fulltime in de nacht werkte. Bij kwekers haalde hij dan planten op. “Sinds twee jaar werk ik overdag. Meestal begint mijn werkdag tussen 07.00 en 08.00, uur maar het komt ook wel eens voor dat ik om 04.00 uur of in de middag begin. Elke donderdag ben ik vrij, dat is mijn papadag.” Martijn is flexibel: dat hoort erbij als je bloemenrijder bent. “Wat tuincentra en bloemisten vanavond bestellen, willen ze morgenochtend geleverd hebben.”

09.00 uur

Lossen in Leeuwarden

Bij distributiecentrum De Friese Wadden is er een dock vrij. Soepel dokt Martijn aan. In de loods laat hij met een druk op de knop het laadbordes zakken. Hij maakt in de wagen de stangen en spanbanden los. “Bij het laden zorg ik er altijd voor dat de Deense karren naar voren staan met de kant waar het gekleurde tagje (slotje) zit. Daar zitten de zwenkwielen. Op die manier kan ik bij het uitladen direct sturen.” Binnen vijf minuten staan er drie karren met planten en bloemen in de loods. Voor Martijn is dit een fijn losadres. “Deze Deentjes zijn licht. Ze wegen nog geen honderd kilo. De ondergrond is vlak en er zijn geen obstakels. Dat zorgt ervoor dat deze karren soepel rijden. Ik hoef niet veel kracht te gebruiken.”

09.15 uur

Karren inladen

Na het tekenen van de laadbrief laadt Martijn twee lege Deense karren in. Met spanbanden zet hij zijn lading weer vast. “Deze karren maken deel uit van een ruilsysteem van Container Centralen. Zij zijn de eigenaar van de Deense karren en doen het onderhoud. Wat ik aan karren lever, haal ik ook weer op bij de klanten. Voordat ik de karren inneem, kijk ik of er een tag op zit en of de platen niet kapot zijn. Anders neem ik de kar niet mee. Als er een kar kapot is, bel ik met Faber om te horen of ik hem mee moet nemen. Op ons kantoor houden we precies bij hoeveel karren we leveren en hoeveel we er mee terugnemen.”

 

09.30 uur

Bij het tuincentrum

De volgende rit gaat naar tuincentrum De Leeuw in Marsum. Daar gaan er vier karren uit en neemt Martijn er zeven weer mee. De volle karren die Martijn op zijn laadklep zet, wiebelen vervaarlijk. “Soms zijn karren te hoog geladen”, vertelt Martijn. “Als er dan een wieltje verkeerd staat, kiepert -ie zo om.”

Om een kar van de laadklep te halen, wipt Martijn de kar met zijn voet op. Daarna rijdt hij de kar over de betonplaten. “Veel tuincentra hebben betonplaten of bestrating. Maar over asfalt rijden deze karren het makkelijkst. Bij kwekers is dat soms wel anders. Dan moet je bijvoorbeeld op een veldje laden met slechte bestrating. Je loopt dan erg te trekken of te duwen aan de karren. Dat is erg belastend voor je rug en schouders.”

10.10 uur

Laden bij Rob’s Tuincentrum

Het volgende adres is het tuincentrum in Menaam. Langzaam rijdt Martijn zijn wagen achteruit naar de plek waar medewerker Johannes de Haan al klaarstaat om te helpen. Geroutineerd lossen Johannes en Martijn achttien karren met violen, kruiden, groentestekjes en planten. “Bij dit adres heb ik niet te klagen. Ik krijg hier altijd hulp bij het lossen. Johannes gaat mee de wagen in. Daardoor gaat het lossen snel.”

Na het lossen laden Martijn en Johannes lege karren en platen in de trailer. De platen worden op een paar karren gestapeld. Ook de onderstellen worden gestapeld, zodat ze minder ruimte innemen. Martijn kijkt ondertussen of al het materiaal in goede staat is. “Hé Johannes, deze plaat is stuk, die kan ik niet meenemen.” Op zijn lijst staat dat er dertien karren mee moeten. Het zijn er meer, maar dat is geen probleem: “Ik heb de ruimte en neem ze wel mee. De kapotte karren of platen laat ik staan.”

11.30 uur

Bij de supermarkt in Harlingen

De laatste twee karren met planten lost Martijn bij een supermarkt in een nieuwbouwwijk in Harlingen. “Deze rotonde gaat maar net. Dat zie je wel vaker, dat rotondes net te krap zijn voor ons.” Hij moet even zoeken naar de laadplek, maar het lossen is zo gepiept. Hierna gaat zijn rit naar de veiling in Aalsmeer. “Ik los daar de lege karren en dan hoor ik wat ik moet laden.” Hoe laat Martijn vandaag klaar is, weet hij niet. “Dat hangt af van wat ik in Aalsmeer moet laden en waar ik daarna ga lossen. Het voorjaar komt eraan, en dan wil ieder tuincentrum, bloemenzaak en supermarkt perkgoed.”

 


Laad- en lostips voor het werken met rolcontainers

Werk je met rolcontainers en Deense karren? Dat kan zwaar zijn voor je lichaam en leiden tot klachten aan spieren en gewrichten, vooral in de schouders en rug. Martijn geeft enkele tips voor het laden en lossen:

  • 🦶 Moet je een heuveltje op, druk dan met je voet tegen de onderkant van de kar. Dan gaat het soepeler.

  • 🛻 Vervoer je pallets? Neem dan een (elektrische) pompwagen mee.

  • 👉👉 Duw de karren als het kan. Dat is minder belastend dan trekken.

  • 💪 Ga zorgvuldig om met je lichaam. Dus niet stoer doen en twee zware karren tegelijk trekken.

  • 🥾🧤 Draag veiligheidsschoenen en handschoenen.

Meer tips voor werken met rolcontainers staan op de website van STL

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *