Irritaties op de weg
‘Waar ben je nou mee bezig?’
Automobilisten die appen achter het stuur of plotseling op de rem trappen: dat is voor chauffeurs niet alleen irritant, maar ook levensgevaarlijk. Wat vinden Daphne, Henjo, Jan, Jeffry en Matthijs van het rijgedrag van zichzelf en van collega-chauffeurs? En hoe zorgt planner Arno dat de wagens veilig én op tijd van A naar B komen?
‘Levensgevaarlijk:
te kort op elkaar in een treintje’
Jeffry de Leeuw 🛞 is 48 jaar 🛞 woont in Nijverdal 🛞 werkt als chauffeur bij Bolk Transport, Almelo
Wat vind je van het rijgedrag van anderen?
“Ik vind het minder veilig op de weg dan twintig jaar geleden. Dat komt niet alleen door automobilisten, maar soms ook door andere truckers. Soms zie ik zo’n treintje rijden. En dan denk ik: ‘de voorste weet de weg’. Maar als die chauffeur moet remmen, zit de rest er zó tegenaan. Levensgevaarlijk om zo weinig afstand van elkaar te houden.”
Krijg jij weleens een boete?
“Tegenwoordig rijd ik alleen binnenland, maar in Duitsland op de Bundesstraße kreeg ik weleens eens boete. Dat is mijn eigen domme schuld. Maar ik let goed op om boetes te voorkomen, want ik moet ze zelf betalen. Van dat geld kun je beter uit eten gaan. En ik hoef niet te haasten, er zit geen grote tijdsdruk achter mijn planning.”
Wat doe je zelf om veiliger te rijden?
“Ik probeer altijd afstand te houden. Want vijfendertig ton staat niet in één keer stil. Ik maakte eens mee dat een mafkees voor me zo nodig plotseling op de rem moest staan. Ik had een andere wagen ingehaald, en dat duurde hem blijkbaar te lang. Het is gelukkig goed afgelopen. Verder besteedde ik altijd veel aandacht aan het vastzetten van mijn lading. Daar moet je als chauffeur zelf voor zorgen. Dit hoef ik niet meer te doen, omdat ik nu met een kettingbaan rijd. Daardoor staan pallets stevig vast en worden automatisch geladen en gelost.”
‘Wisselbeker voor de meeste boetes’
Jan Ravensbergen 🛞 is 53 jaar 🛞 woont in Alphen aan den Rijn 🛞 werkt als chauffeur bij Arrow Line, Beverwijk
Wat vind je van het rijgedrag van anderen?
“Ik rijd LZV. Daarom houd ik rekening met een langere remweg. Ik zet ‘m op de adaptive cruise control en houd automatisch veel afstand. Maar veel andere weggebruikers duiken vervolgens in dat gat. Zelfs andere vrachtwagenchauffeurs. Dan moet ik me weer terug laten vallen. Ik merk dat mensen dat irritant vinden, maar het is wel nodig voor de veiligheid.”
Krijg jij weleens een boete?
“Tuurlijk, maar dat is gelukkig al even geleden. Bij mijn huidige werkgever heb ik pas drie boetes gereden in ruim vijf jaar. Bij een vorige werkgever hadden ze een trofee voor de chauffeur die de meeste boetes in een jaar reed. Nou, die wisselbeker heb ik een keer gewonnen, al weet ik niet meer hoeveel boetes ik toen had. Het ging om kleine bedragen. Bijvoorbeeld omdat je nét iets te snel had gereden. Ik moet ze zelf betalen, ook bij mijn huidige werkgever. Dat vind ik wel logisch, want vanuit de werkgever zit er geen druk op waardoor ik moet haasten.”
Wat doe je zelf om veiliger te rijden?
“Door de code 95-trainingen blijf ik up-to-date. Daarbij gaat het vaak ook over veiligheid. Ik heb onder andere een slipcursus met de vrachtwagen gedaan, en een training over hoe je lading vastzet. Verder doe ik mijn oortjes in om handsfree te bellen, nog voor ik instap. En tot slot rijd ik altijd met mijn werkschoenen aan. Nooit op slippers of sokken.”
‘Tijdsdruk kan invloed hebben op rijgedrag’
Henjo Visser 🛞 is 57 jaar 🛞 woont in Zwolle 🛞 werkt als chauffeur bij Klomp Transport, Zwolle
Wat vind je van het rijgedrag van anderen?
“Het is tegenwoordig drukker op de weg. En er is meer agressie omdat veel mensen haast hebben. Toch vind ik het rijgedrag van andere chauffeurs meestal goed. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Ik snap wel dat sommige chauffeurs even een stuk negentig rijden, omdat ze bijvoorbeeld file hadden en tóch de boot naar Engeland of Zweden moeten halen. Tijdsdruk kan negatieve gevolgen hebben op je rijgedrag. Gelukkig komt het bij mijzelf niet zo vaak voor dat ik haast heb.”
Krijg jij weleens een boete?
“Even afkloppen, maar ik krijg weinig boetes. Misschien is dat meer geluk dan wijsheid. Op een N-weg of in Duitsland bij wegwerkzaamheden kan ik weleens nét te hard gaan. Als ik een boete rijd, moet ik die zelf betalen. Zeker als het om rood licht en de snelheid gaat. Daar ben ik als chauffeur zelf verantwoordelijk voor.”
Wat doe je zelf om veiliger te rijden?
“Vorig jaar heb een slipcursus gevolgd op een circuit in Lelystad. Dat was heel leerzaam. Door de slipoefeningen en uitwijkmanoeuvres leerde ik in een veilige omgeving wat de vrachtwagen kan, mét en zonder technische hulpmiddelen als ABS.”
‘Met kwetsbare lading doe ik extra voorzichtig’
Daphne van Hamersveld 🛞 is 45 jaar 🛞 woont in Eemnes 🛞 werkt als chauffeur bij Besseling Koeriersdiensten, Amersfoort
Wat vind je van het rijgedrag van anderen?
“Mensen zijn tegenwoordig minder oplettend door alle elektronica in de auto. Dan zitten ze te appen of filmpjes te kijken. Als ik dat zie, haal ik ze liever even in. Collega-chauffeurs vind ik meestal wel veilig rijden. Ze zijn vaak zwaar beladen en willen, net als ik, hun vracht veilig op de eindbestemming brengen. En de meeste wagens zijn begrensd. We kunnen vaak wel iets harder dan tachtig, maar dat is om in te halen.”
Krijg jij weleens een boete?
“Het zal altijd wel beter kunnen, maar over het algemeen rijd ik redelijk veilig. Als ik bel in de wagen, dan bel ik handsfree. Maar het liefst bel ik helemaal niet onderweg, omdat ik merk dat ik dan toch ben afgeleid. Een boete krijg ik zelden. Eén per jaar is al veel. En dan is het meestal omdat ik nét te hard heb gereden op een weg waar je vijftig mag.”
Wat doe je zelf om veiliger te rijden?
“Ik heb net een nieuwe vrachtwagen met camera’s die de buitenspiegels vervangen. Het is even wennen, maar je ziet veel meer! Op een grote rotonde bijvoorbeeld kan ik nu veel verder de straten inkijken en fietsers blijven volgen. Daarnaast ben ik extra voorzichtig als ik kwetsbare lading vervoer, zoals medische apparatuur. Maar in principe moet je natuurlijk elke vracht voorzichtig vervoeren.”
‘Gun elkaar de ruimte’
Matthijs van de Ruit 🛞 is 23 jaar 🛞 woont in Hendrik-Ido-Ambacht 🛞 werkt als chauffeur bij Ancotrans, Schelluinen
Wat vind je van het rijgedrag van anderen?
“Er zijn gelukkig nog veel chauffeurs die elkaar wat gunnen met inhalen en een seintje geven als je er voorbij bent. Maar jammer genoeg zijn er ook chauffeurs die je nog net niet de vluchtstrook op duwen. We hebben allemaal weleens haast, ik ook. Toch vind ik dat je elkaar de ruimte moet geven. Ik zie veel chauffeurs die met andere dingen bezig zijn, bijvoorbeeld een film kijken via de laptop die op het dashboard staat. Dan denk ik bij mezelf: ‘Waar ben je nou mee bezig?’.”
Krijg jij weleens een boete?
“Helaas wel een paar keer op de Duitse snelweg. Je mag 80 kilometer per uur en wordt pas bij 85 geflitst. Maar als het bergaf gaat, stel je in dat de wagen tot bijvoorbeeld negentig mag uitrollen om diesel te besparen. Dat is beter voor de remmen én voor het milieu. Maar als er dan net een flitser op dat stuk staat, dan ben je erbij. Boetes moet ik zelf betalen, maar dat vind ik wel terecht.”
Wat doe je zelf om veiliger te rijden?
“Ik heb altijd mijn oortjes in om te bellen met collega’s. En op de zaak hebben we een ‘drivers coach’ die via de boordcomputer alles uitleest: hoe hard je rijdt en remt, hoe lang je uitrolt. Hij geeft tips hoe je veiliger kunt rijden én diesel kunt besparen.”
‘Goed plannen zodat er geen tijdsdruk is’
Arno Knapen 🛞 is 49 jaar 🛞 woont in Deurne 🛞 werkt als planner bij Essers Transport, Asten
Bij jou komen de boetes van de chauffeurs binnen. Wat zijn dat voor boetes?
“Negen van de tien zijn voor snelheid. En soms ook voor het vasthouden van de mobiel. Dat soort boetes zijn, net als rood licht, voor de chauffeurs zelf. Sommige rijders willen dat we bezwaar aantekenen. ‘Het was oranje, vraag de foto maar op’, zeggen ze dan. Daarna blijkt vaak toch dat het rood was. Als een chauffeur trouwens een boete krijgt omdat het papierwerk niet in orde is, dan is die boete wél voor ons. Dat zijn zaken die wij vooraf goed moeten regelen.”
Geef jij chauffeurs tips mee om veiliger te rijden?
“Mijn collega-planners en ik vertellen ze dat ze hun lading echt goed vast moeten zetten. De regels voor het zekeren van lading zijn aangescherpt, vooral in Duitsland en België. Daar wordt flink op gecontroleerd. Als planners houden we er rekening mee dat een chauffeur zeker drie kwartier nodig heeft om zijn lading goed af te binden. Die tijd calculeren we in om te voorkomen dat ze niet goed afbinden of te snel gaan rijden.”
Werken jullie met tijdsdruk?
“We werken meestal met vaste lostijden, dus moeten onze chauffeurs op tijd op de bouw zijn. Daar staat een kraan te wachten op de bouwmaterialen en stenen die we vervoeren. Dat betekent voor ons: goed plannen. Maar er kan altijd iets gebeuren onderweg. De chauffeurs weten dat ze ons in zo’n geval moeten bellen, zodat we de klant kunnen laten weten wat er aan de hand is.”
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!